Kahviruoste Boliviassa ei hellitä

Viimeiset uutiset Coainesta kertovat täydellisestä sadon menetyksestä.  Kahvia ei kertynyt vientiin ensimmäistäkään kontillista.  Osuuskunnassa on käynnissä viljelmien kunnostusohjelma, jonka turvin toivotaan saatavan tuotanto elpymään niin, että vuoden 2016 jälkipuoliskolla kahvin vienti pystyttäisiin jälleen aloittamaan.Coaine on pyytänyt kumppaneiltaan tukea ohjelman toteuttamiseksi.

Bolivialaista kahvia ei ole edelleenkään tarjolla edes kansainvälisten kahvinvälittäjien listoilla.

Perulaisen Caecos-osuuskunnan  kahvia, jolla on korvattu puuttuvaa Coainen kahvia on päätetty tilanteen vuoksi hankkia lisää Coainen kahvia odotellessa.

Tämän vuoden Caracol-kahvin yhteistilauksessa on sama ongelma: Cafe Yachil pystyy toimittamaan vain noin puolet toivomastamme määrästä.

Bolivialaiset kahvinviljelijämme Coainen (ja Cianan) osuuskunnissa kärsivät  Etelä-Amerikassa nopeasti leviävän  Coffee Rust  eli kahviruostetaudin aiheuttamista tuhoista.  Tauti tuhoaa kahvipensaan lehdet, minkä seurauksena pensas kuolee ja sato menetetään.  Kahviruoste voi tuhota kokonaisia viljelmiä, ja sitä on vaikea torjua.

Kahviruostetta on tavattu kahviviljelmillä jo 1800-luvulla ja se on muokannut kahvinviljelyn maailmankarttaa rajusti jo aiemmin: Sri Lanka oli aiemmin maailman suurimpiin kuuluva kahvintuottaja, kunnes kahviruoste tuhosi käytännössä kaikki viljelmät ja kahvintuotannosta oli kokonaan luovuttava.

Tauti on levinnyt arvaamattoman nopeasti läpi Väliamerikan ja nyt Etelä-Amerikan kahviviljelmien.  Meksikolainen Zapatista-yhteisö, jolta kehitysmaakaupan Caracol-kahvin raakapavut tulevat, menetti viime vuoden sadostaan yli puolet eikä tilanne ole siitä kohentunut.

Kahviruoste on sienitauti, jonka yhtaikaisen laajan esiintymisen arvellaan tutkimusten perusteella liittyvän ilmaston lämpenemisestä syntyviin otollisiin mikroilmasto-olosuhteisiin, joissa sieni hallitsemattomasti lisääntyy ja leviää.

Kansainvälistä tutkimusta taudin syistä ja torjunnasta on runsaasti, mutta mitään ratkaisevaa ei ole toistaiseksi kyetty esittämään.

Lisätietoa voi etsiä hakusanoilla coffee rust tai coffee leaf rust tai esim. täältä: http://www.apsnet.org

Coainen kahvia saadaan maahan  vuodenvaihteen tienoilla, mikäli sato ylipäätään siihen riittää.

Cafe Alturaa väliaikaisesti korvaamaan olemme tuoneet pienen määrän Perulaisen Caecos-osuuskunnan  kahvia – erittäin hyvää kahvia myös se.  Caecos on noin 300  alkuperäisasukasperheen viljelijäsosuuskunta.

 

 

 

 

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.