Panay Fair Trade Center

Naisten järjestö Kabalakan organisoima voittoa tavoittelematon yritys. Se on yhdistänyt maanviljelijäjärjestöjä sekä lukuisia köyhien kaupunkilaisten sekä työttömien naisten järjestöjä luonnonmukaisten tuotteiden tuottamiseen ja kauppaan. Se jakaa myös tietoa kuluttajille sekä auttaa tuottajajärjestöjä pysyvästi parantamaan taloudellista ja sosiaalista asemaansa. Tuottajat saavat Panayalta 30% paremman hinnan kuin tavallisilla markkinoilla. Järjestö markkinoi mm. Kamada -osuuskunnan jäsenten tilojen banaaneja. Panaya pyrkii edistämään luonnonmukaista viljelyä ja luonnollista tuotteiden käsittelyä ilman säilöntä- ja lisäaineita. Näistä asioista järjestetään myös koulutusta ja neuvontaa. Esimerkiksi banaanit kasvatetaan täyisin ilman kemikaaleja sekaviljelynä muiden hyötykasvien kanssa.

Tuottajilla on mahdollisuus saada yhteisjärjestöltä lainoja, terveydenhoitoa ja katastrofiapua. PFTC neuvoo tuottajiaan itsenäisyyteen, tasa-arvoon ja uskomaan omiin oikeuksiinsa. Järjestössä työskennellään maareformin sekä kansallisesti ja ekologisesti tasapainoisen teollistumisen puolesta.

Marraskuussa 2013 Haiyan-taifuuni iski voimakkaana Filippiineille ja vei mukanaan PFTC:n ylläpitämän sokerimyllyn, tuhoten pientuottajien ruokosokerin paikalliset jalostusmahdollisuudet. Tampereen kehitysmaakauppa, saksalainen yhteistyökumppani Dritte Welt Partner Ltd. ja useat muut PFTC:n asiakkaat yhdistivät voimansa ja keräsivät ”avustuspaketin” uuden sokerimyllyn rakentamiskustannuksissa tukemaan. Tampereen kehitysmaakaupan PFTC:lle luovuttama avustussumma oli suuruudeltaan 3500 euroa, joka katettiin kokonaisuudessaan PFTC:n toimittaman Mascobado-täysruokosokerin myynnistä Suomessa saaduilla tuloilla.

Tuotteet: Banaanilastut, Mascobado-täysroukosokeri

Panay Fair Trade Centerin johtohahmo, pitkäaikainen ihmisoikeustaistelija ja pienviljelijöiden puolustaja Romeo Capalla murhattiin Otonin kaupungissa Fiilippiineillä keväällä 2014. Epäilty motiivi teolle löytynee edesmenneen Capallan halusta yhdistää pienviljelijöitä entistä vahvemmaksi ryhmittymäksi ja edistää tätä kautta ihmisoikeuksien kehitystä alueella. Iskun tekijöitä ei ole tavoitettu.

(kuvalähde: justiceforromeocapalla.com)