Café Caracol -joukkorahoitus

Solidaarisuuskahvia Etelä-Meksikon Chiapasista

Café Caracol -kahviin käytettävät pavut ostetaan meksikolaiseen zapatistikapinaliikkeeseen kuuluvien pienviljelijöiden osuuskunnilta. Zapatistien kansallisen vapautusarmeijan (EZLN) jäsenistö tulee suurimmalta osin Chiapasin osavaltion alkuperäiskansayhteisöistä. EZLN on ollut avoimessa vastarinnassa Meksikon valtiota vastaan vuodesta 1994. Aseellisen konfliktin laannuttua antikapitalististinen ja uusliberalismia vastustava liike on rakentanut alueilleen itsehallinnollista, ruohonjuuritason osallistavaan demokratiaan perustuvaa yhteiskuntaa. Zapatistit ovat tehneet myös lukuisia kansallisia ja kansainvälisiä poliittisia aloitteita vahvistaakseen alkuperäiskansojen asemaa sekä vaatien demokratiaa, vapautta ja oikeudenmukaisuutta kaikille.

Zapatistiliikkeeseen kuuluvat kahvinviljelijät ovat järjestäytyneet osuuskunniksi, joiden kahvia myydään Meksikossa ja ympäri maailmaa. Suomeen tuodut pavut ovat peräisin Yachil Xojobal Chu’lchan (”Uusi valo taivaalla” tzeltalin kielellä) -nimiseltä osuuskunnalta Chiapasin ylänköalueilta. Caracolista on maksettu enemmän kuin reilun kaupan luomukahvin minimihinta edellyttää.

Café Caracol on paahdettu ja pakattu Tampereen kehitysmaakauppayhdistyksen paahtimossa. Keskitummaksi paahdettua Caracolia saa suodatinjauhettuna ja papuina sekä espressona ja espressopapuina.

Kahviruoste ja vuoden 2016 maahantuonti

Vuoden 2016 maahantuontierään halukkaiden varaukset on koottu yhteen ja tilaus Cafe Yachilille tehty.  Meksikoakin jo useamman vuoden riivanneen kahviruoste-kasvitaudin takia myös Yachil on kärsinyt mittavista sadonmenetyksistä, eikä tänäkään vuonna pysty toimittamaan siltä tilattua määrää kahvia.  Kehitysmaakaupan yhteistilauksen määrästä lähes puolet jää uupumaan.

kahviruosteinen pensas pudottaa lehtensä eikä satoa saada

kahviruosteinen pensas pudottaa lehtensä ennenaikaisesti eikä satoa saada

uusia taimia koulitaan kahviruosteen vaivaamien tilalle

 kahviruosteen vaivaamien tilalle koulitaan uusia taimia

 

Tule mukaan!

Vuoden 2017 Café Caracolin maahantuontierää aletaan valmistella tämän vuoden loppukesällä. Mukaan maahantuontia rahoittamaan ovat tervetulleita niin yksittäiset ihmiset kuin yhteisöt. Minimitilaus on yksi säkki raakakahvia eli n. 70 kiloa raakakahvia, josta tulee n. 60 kiloa paahdettua ja jauhettua kahvia. Kahvi pakataan 500 gramman tai 250 gramman eriin riippuen halutusta kahvilaadusta. Kaikkea kahvia ei tarvitse ottaa vastaan kerralla. Tilaukseen on mahdollista osallistua myös 250 euron summalla.

Tarkemmat lisätiedot Café Caracolin sivuilta. Tervetuloa mukaan!