KNCU:n kuulumisia

Viime vuoden viimeinen kahvikuorma KNCU:lta purettiin tammikuussa kehitysmaakaupan varastoon tämän vuoden kahvikuormaa purkamassa (800x659)ensimmäisenä kuormana.

Tarkoitus oli saada kahvi maahan lokakuussa, mutta KNCU ei pitkään kestäneiden taloudellisten vaikeuksiensa vuoksi pystynyt ostamaan kahvia huutokaupasta ilman suurta ennakkorahoitusta. Kehitysmaakauppa maksoi osin lainarahalla reilun 85 prosentin ennakon ja lopuilla 15% KNCU:n velkaa Tanzania Coffee Boardille, jotta kahvi saatiin Dar es Salaamin satamasta eteenpäin. (vaikka osuuskunta ostaa huutokaupassa omaa kahviaan, pitää sen ensin maksaa huutokauppahinta Tanzania Coffee Boardille, joka sitten tilittää sen takaisin P1020835 2osuuskunnalle huutokauppamaksun vähennettyään)

Taloudelliset vaikeudet johtuvat uuden, nuoren toimitusjohtaja Peter Temban mukaan viljelijöille maksetuista liian korkeista ennakkomaksuista, joita ei kahvin lopullisilla markkinahinnoilla ole pystytty kattamaan.

Nykyinen ahdinko on kuitenkin kypsynyt jo vuosia ja viime satokaudella oltiin tilanteessa, jossa Tampereen kehitysmaakauppa oli KNCU:n ainoa reilun kaupan kahvinostaja. Myydyn kahvin kokonaismäärä oli alle 0,5 miljoonaa kiloa, kun aiempi normaalitaso on ollut 15 miljoonan kilon luokkaa.

KNCU on vähentänyt henkilöstöään sopeutuakseen tilanteeseen. Moshin keskustan KNCU:n vanhaan toimitaloon avatusta kahvilasta on tullut merkittävä tuki osuuskuP1020853 2nnan toiminnan rahoittamiseksi. Kahvin vientihinnan viimeaikainen laskeminen ei kuitenkaan helpota tilannetta.

Tämän viikon uutinen on, että akuutti rahoituskriisi on onnistuttu katkaisemaan ainakin toistaiseksi myymällä osuuskunnan omistama, vuokrattuna ollut n. 3000 ha maatila. Kauppaa valmisteltiin yli vuosi mm. viranomaislupien viipymisen vuoksi.

Kehitysmaakaupan väki iloitsee yhteistyön jatkumisesta Afrikan vanhimman, sitkeän osuuskunnan kanssa. Tervetuloa mukaan kannustamaan!

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.